How to make Potato or Fish Finger | পটেটো বা ফিশ ফিঙ্গার | Potato or Fish Finger Recipe

Advertisement

প্রয়োজনীয় উপকরণ :

সেদ্ধ আলু
গোলমরিচ গুঁড়ো
নুন,বাটার
ডিম
বেসন
গরম মশলার গুঁড়ো
Cornflour
লঙ্কা গুঁড়ো
ব্রেড ক্রাম্ব
সাদা তেল

পদ্ধতি :

প্রথমে আলু সেদ্ধ করে চটকে নিয়ে তাতে নুন, গোলমরিচ গুঁড়ো, বাটার, ডিম, বেসন, গরম মসলার গুঁড়ো, cornflour, লঙ্কা গুঁড়ো, ব্রেড ক্রাম্ব এই সমস্ত উপকরণ দিয়ে ভালো করে মেখে ফিঙ্গার এর আকারে গড়ে নিন।

এবার ঐ ফিঙ্গার গুলোকে ব্রেড ক্রাম্ব মাখিয়ে সাদা তেলে deep fry করে তুলে নিন।

এবার ইচ্ছেমতো প্লেটে সাজিয়ে পরিবেশন করুন।

মাছের ক্ষেত্রে মাছ টাকে প্রথমে সেদ্ধ করে নিয়ে বোনলেস করে নিন, তারপর তাতে সমস্ত মসলা মাখিয়ে ঐ একই পদ্ধতিতে বানিয়ে ফেলুন। তাহলেই হয়ে যাবে।

– – – – – – – – – –
ENGLISH VERSION
– – – – – – – – – –

Today we are going to make Potato or Fish Finger.

For making Potato or Fish Finger we need the following ingredients :

Boiled Potatoes/Fish
Black Pepper Powder
Butter
Eggs
Gram Flour (Besan)
Garam Masala Powder
Cornflour
Red Chilli Powder
Bread Crumbs
White Oil

METHOD :

For making Potato Finger :

Boil the potatoes and peel off the skin. Smash that potatoes and add salt, black pepper powder, butter, eggs, garam masala powder, cornflour, chilli powder, bread crumbs (keep some aside for the outer crust too). Mix well. Take out small portions from the mixture and roll into finger like shapes. Toss the potato fingers in bread crumbs and deep fry in white oil. Garnish the way you want and serve hot.

For making Fish Finger :

Wash and remove the skin of the fish. Steam the fish and remove all the fish bones (preferably use boneless fish fillet for the purpose). Add all the ingredients as above and follow the same procedure to get hot and crispy fish fingers.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *